Η σημαντική και γρήγορη στατιστικά αύξηση των καταγμάτων στην περιοχή του ισχίου είναι άμεσα συνυφασμένη με την Παγκόσμια Γήρανση του πληθυσμού. Περισσότερα από 450.000 ηλικιωμένα άτομα στη Ευρώπη λόγω πτώσης διαγιγνώσκονται με κάταγμα στην περιοχή του ισχίου τους κάθε χρόνο.

Στην Ελλάδα κάθε χρόνο οι ασθενείς που παθαίνουν κάταγμα στην περιοχή του ισχίου με ηλικία 70 ετών και άνω είναι μεταξύ 15000 και 20000. Ειδικά στις γυναίκες είναι άμεσα συνδεδεμένο με την ύπαρξη οστεοπόρωσης. Όταν συμβεί ένα τέτοιου είδους κάταγμα η αποκατάσταση είναι μόνο χειρουργική και πρέπει να γίνει και γρήγορα, μέσα στο πρώτο 24ωρο από την πτώση εξ’ ιδίου ύψους η οποία είναι και η πρώτη αιτία αυτού του κατάγματος, συνήθως χαμηλής ενέργειας.

Σε αυτή την περίπτωση ο ασθενής επιστρέφει γρήγορα στις δραστηριότητες του μετά τη χειρουργική αποκατάσταση, αυξάνεται το προσδόκιμο και μειώνονται δραστικά οι επιπλοκές του χειρουργείου. Μετά την χειρουργική αποκατάσταση είναι απαραίτητο να γίνει έλεγχος του οστικού μεταβολισμού του ασθενή έτσι ώστε να αποτρέψουμε την πιθανότητα ενός επόμενου κατάγματος στο μέλλον.

Η διάγνωση γίνεται με ακτινολογικό έλεγχο και με την κλινική εξέταση τους ασθενούς. Τα κατάγματα στην περιοχή του ισχίου είναι ενδοαρθρικά (αυχένας του μηριαίου) και εξωαρθρικά ( Διατροχαντήριο και Υποτροχαντήριο ). Η χειρουργική τεχνική ανάλογα με τη θέση του κατάγματος είναι διαφορετική ( Ήλωση , Ημιολική αρθροπλαστική και Ολική αρθροπλαστική ). Σημαντικός παράγοντας στην γρήγορη αποθεραπεία και αποκατάσταση είναι η έναρξη των φυσικοθεραπειών άμεσα μετεγχειρητικά.

Μπορείτε να καλέσετε τον Ιατρό να σας λύσει οποιαδήποτε απορία πάνω στο θέμα στα τηλέφωνα επικοινωνίας ή με ένα ραντεβού από κοντά.