Οι πιο συχνές παθήσεις της άκρας χείρας είναι οι ακόλουθες:

1. Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα: Πρόκειται για νόσο που εκδηλώνεται με πόνο συνήθως καυστικού χαρακτήρα στα δάκτυλα (δείκτης και αντίχειρας συνήθως), μουδιάσματα και σταδιακή απώλεια της δύναμης. Ασθενείς που το έχουν παραμελήσει αναφέρουν να τους πέφτουν αντικείμενα από τα χέρια. Η αιτία είναι η πίεση που ασκείται στο μέσο νεύρο στην περιοχή του καρπού από έναν σύνδεσμο που βρίσκεται πάνω από αυτό. Η διάγνωση τίθεται με την κλινική εξέταση και με τον παρακλινικό έλεγχο ( ηλεκτρομυογράφημα). Η θεραπεία είναι χειρουργική.

2. Εκτινασσόμενος δάκτυλος: Ο Ασθενής καταλαβαίνει ότι πάσχει από τη συγκεκριμένη νόσο λόγω του ότι κλείνοντας τα δάκτυλα του και ανοίγοντας τα έπειτα κάποιο από τα δάκτυλα του δεν ανοίγει και πρέπει να το βοηθήσει με το άλλο χέρι του. Αυτό οφείλεται στο ότι ο καμπτήρας τένοντας που κλείνει το συγκεκριμένο δάκτυλο έχει φλεγμονή και λόγω της πάχυνσης του αδυνατεί να εκτελέσει τη λειτουργία του. Η τοπική έγχυση prp (βιολογικός παράγοντας) έχει περιορισμένη θέση. Η θεραπεία είναι χειρουργική.

3. Νόσος Dupuytren: Είναι η πάχυνση της παλαμιαίας απονεύρωσης με αποτέλεσμα κάποια δάκτυλα να μην μπορούν να ανοίξουν λόγω μιας χορδής που δημιουργείται συρρικνώνοντας το υπερκείμενο δέρμα. Η θεραπεία είναι χειρουργική.

4. Νόσος De Quervain: Εκδηλώνεται με πόνο στην περιοχή του εκτείνοντα του αντίχειρα στην περιοχή του καρπού στην στυλοειδή απόφυση λόγω φλεγμονής και πάχυνσης του ελύτρου του τένοντα. Μπορούν να τοποθετηθούν ειδικοί νάρθηκες ακινητοποίησης και τοπική έγχυση prp (βιολογικός παράγοντας). Η θεραπεία είναι χειρουργική σε περίπτωση αποτυχίας των παραπάνω.

5. Τενοντοπάθειες με συχνότερη αυτή του Τενίστα που εκδηλώνεται με πόνο των τενόντων που εκτείνουν τα δάκτυλα. Ο πόνος εντοπίζεται στην εξωτερική επιφάνεια του αγκώνα. Τοπική έγχυση κορτικοστεροειδών και prp (βιολογικός παράγοντας) έχουν υψηλά ποσοστά επιτυχίας όσο αφορά τη μόνιμη θεραπεία.

Ο Iατρός είναι διαθέσιμος να σας λύσει όλες σας τις απορίες πάνω στο συγκεκριμένο θέμα, μην διστάσετε να κλείσετε ένα ραντεβού για το λόγο αυτό ή να τον καλέσετε.